Önmasszázs a fejre

Nagyon megörültem, amikor a Zhineng csikung fej önmasszázsát megtaláltam, amelyet Zhankui Liu mester fejlesztett ki. Mindössze négy mozdulat ismétlése – az egészségért, a felfrissülésért, a jó érzésekért.

És mint a Zhineng csikung többi  gyakorlatában, itt is hangsúlyos az elme szándéka. Miközben finoman végigsöprünk a fejen, a megfelelő akupresszúrás pontokat érintve, arra gondolunk, hogy ”minden simítással serkentem a meridiánokban a csi áramlást, aktiválom, nyitom – zárom az akupresszúrás pontokat. Így fokozom a csi csere természetes folyamatát a testem és a világegyetem csije között.” A módszert gyakran használok magam is, ha elfáradok. Pár perc, néhány mozdulat, ami feltölt, frissít, kisimít. Ez is „lélekvasaló”.

A módszer a tanfolyamokon, csoportos tréningeken bárki által könnyedén elsajátítható.

Magyarországon  a nyugati orvoslás, és a keleti módszerek együttműködése a kívánatos. Tehát aki a csikung gyógyító hatását akarja élvezni, az konzultáljon kezelőorvosával, tartsa be az orvosi utasításokat, hiszen az öngyógyító erő aktiválását segítő módszerek, gyakorlatok nem pótolják a pontos diagnózis felállítását, a szükséges orvosi kezelést, és a rendszeres orvosi ellenőrzést a gyógyulás nyomon követésére.