Kérdések és válaszok a csikung mester halála kapcsán

Megrendülten fogadtuk a hírt, hogy hosszan tartó, súlyos betegség után, 63 éves korában elhunyt Tótisz András, író, műfordító, karate- és csikung mester. Ő volt a Zhineng csikung hazai mestere, aki elhozta hazánkba ezt a stílust, akitől azt éveken át tanultam én is.

Tótisz András (✝) emlékére

Lassan kezdem felfogni, hogy András elment. A köszönet és a hála érzése van bennem felé, mindazért a sok tudásért, amit kaptam tőle a Zhineng csikung terén. És a tisztelet azért a példaértékű harcért, kitartásért, elszánt gyakorlásért, amivel az életét meghosszabbította, életminőségét folyamatosan javította éveken át. És a csendes, szomorú öröm, hogy méltósággal, szenvedés nélkül mehetett el. És az elkötelezettség, hogy folytatnunk kell ezután is azt, amit elkezdett, továbbadni, terjeszteni a Zhineng csikung módszerét, hogy minél többen élvezhessék annak jótékony hatását: a reményt, az önmagunkba vetett hitet, a testi egészséget, az érzelmek kiegyensúlyozottságát, a tiszta elmét, a Szeretet állapotát, a fiatalos energiákat, a harmóniát… Emlékezem a múltra, elengedtem, amit el kellett engedni, és itt van bennem minden, amit kaptam tőle, minden, ami előreviszi a jelent, a jövőt…

Hun Yuan Ling Tong!

 

András hirtelen halála sokakat megdöbbentett és elgondolkodtatott. Egyik tanítványomtól kaptam egy kérdést, amelyhez hasonló  talán sokakban felmerült.

… Arra gondolok, hogy  sokszor hiába minden erőfeszítés, van, ami ellen nem lehet harcolni. Bár nem tudom, mi okozta a tragédiát, de bizonyára mesteri csikung tudással próbálta leküzdeni a betegséget, és – úgy tűnik – mégsem segített. Azon gondolkodom, meddig terjed a csikung gyógyító ereje, és még sok kérdés van bennem azok után, hogy ennek a módszernek az egyik nagymestere ennyire fiatalon kellett, hogy elmenjen.

Megértem, hogy ezek a kérdések felmerültek benned. Amikor először hallottam egy csikung mester haláláról, én is ilyesmiket kérdeztem magamtól. Azóta tudom a választ, tudom, hogy nincs egyértelmű válasz.

Kérdések és válaszok

Amikor azon gondolkodsz, hogy meddig terjed a csikung gyógyító ereje, először tegyél fel magadnak kérdéseket, és találd meg a saját válaszaidat. Mit jelent számodra, egy gyógyító hatású csikung gyógyító ereje? Mit vársz tőle? Mit akarsz elérni a Zhineng csikunggal? Mennyire hiszel benne? Mennyire hiszel magadban? Mennyit és hogyan gyakorolsz? Mennyire nyitottad ki a szíved? Egy pillanatra állj itt meg, kérlek, mielőtt tovább olvasnád, és válaszolj ezekre a kérdésekre….

Mennyire hiszel a módszerben?

András is feltett nekünk hasonló kérdéseket. Azután valami olyasmivel folytatta: ha keresel, ha találtál valami módszert, amit elkezdesz gyakorolni, az egészségedért, gondold végig,

RÁ MERNÉD BÍZNI AZ ÉLETEDET?

Neki ezt jelentette a gyógyító csikung ereje. Rá bízom az életemet.  És ő rá merte bízni az életét a Zhineng csikungra. Nem egyszer, többször is, mert súlyos betegségei voltak, többször is szembenézett a halállal. És a gyógyuláshoz mindig segítségül hívta az orvosi kezelések mellé a Zhineng csikungot, és az mindig segített neki. Akár sok évvel kitolni a „beígért” közeli állapotrosszabbodást, és évekkel tovább élni minőségi életet. Akár talpra állni, felépülni, akkor is, amikor senki nem hitte, hogy lehet még onnan visszatérni. Egészen mostanáig tartott példaértékű harca a betegséggel.

Küzdelem a minőségi életért

Az utolsó, több éves küzdelmét az életért már én is végigkövettem. Láttam, hogy a betegség milyen mélyre taszította, és onnan milyen magaslatokba tudott eljutni. Számomra szinte csoda az, ahogyan és ahonnan felhozta magát a csikung segítségével, az elszántságával, a csikungba vetett hitével, és persze a magas szintű csikung tudásával és a sok gyakorlással. Nem gyógyult meg teljesen, mindig szüksége volt orvosi segítségre is, de életminősége folyamatosan javult, újra képes volt mosolyogni, dolgozni, tanítani, élni az életét.

Egyszer mindenki meghal, a csikung gyakorló is, a csikung mester is, az is, aki nem csikungozik. A kérdés nem csak az, hogy meddig élünk, hanem az is, hogy hogyan élünk, milyen minőségű életet élünk? És vajon hogyan és meddig  élnénk csikung gyakorlás nélkül? Az utóbbi kérdésre persze nincs válasz, de elgondolkodhatunk rajta, hogy segítsen megtalálni a válaszokat.

Miben áll a Zhineng csikung gyógyító ereje?

Súlyos betegség esetén  az orvosi kezelés és folyamatos orvosi ellenőrzés mellett végzett Zhineng csikung meghosszabbíthatja az életet, és/vagy csak az életminőséget, a fizikai közérzetet javítja, élhető, élhetőbb életet ad, hogy elviselhetőbb legyen a betegség. Vagy épp méltóságteljes, szenvedésmentes  halált. Ez mind a gyógyító erő része. Ahogy az egészséges ember esetén az egészség megőrzése, az egyes funkciók erősítése, vagy energizáltság, érzelmi kiegyensúlyozottság, tiszta elme, derű, örömteli élet. Mosollyal. Szeretettel. Harmóniával. Nekem ezt jelenti a Zhineng csikung gyógyító ereje.

Mitől függ a Zhineng csikung hatása?

Hogy ki, mit kap a csikungtól, kinek, mire elég, az sok mindentől függ. Függ a betegség jellegétől, súlyosságától, az orvosi kezelésektől, az egyén állapotától, génjeitől, a módszerbe, önmagába, tanárába vetett hitétől. Függ a céljától, az elszántságától, a csikung tudásától, talán a „megírt” Sorsától is, ki tudja. És sok minden mástól is függ.

Ha nagyon beteg valaki, többnyire csak a kitartó gyakorlás hoz eredményt, de nem csak a mennyiség a lényeg, hanem a minőségi gyakorlás. Talán emlékszel arra, hogy az egyik kínai mester szerint a csikung gyakorlás lényege nem maga a gyakorlás.

A sok gyakorlás sem elég, ha valaki nem tudja kinyitni a szívét a világ felé, ha a csikungos lelki állapot nem hatja át az egész életét, minden érzését, gondolatát, cselekedetét.  Emlékszel a „szív köveire”? Erről is volt szó, hogy helyre kell rakni a múltat, elengedni a sérelmeiket, fájdalmainkat, rossz érzéseinket, ez is része a csikungozásnak. És milyen nehéz ezt megtenni!

Egy másik kínai mester azt tanította nemrég, hogy a betegségből való kiút lényeges eleme egy tudatállapot, a Szeretet Állapota, amikor áthatja az életünket a szeretet. Szeretjük, elfogadjuk a betegséget, önmagunkat, másokat, a világot. Na, ez aztán szintén nem könnyű.  Pszichológusként én is hiszem azt, hogy a lelkünket, érzelmeinket is helyre kell tenni valamilyen módon, gondolkodásmódunkat is át kell alakítani, enélkül nincs harmónia, nincs teljes gyógyulás.

Hogy kinél, hol vannak a korlátok, a blokkok,  amik nem engedik tovább lépni, hogy kinél mire elég a csikung, hogy mit kaphatunk a csikungtól, az tehát sok mindentől függ. Nincs pontos válasz. És sosem fogjuk megtudni azt sem, hogy mi lett volna, ha nem csikungozunk, mennyivel lennénk rosszabb állapotban?  Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi a célja, miben hisz és mit tesz az egészségért, gyógyulásáért.

A MOST” fontossága

Ma egy csikungos társam azt mondta, hogy épp a jövő héten akart elkezdeni Andrásnál gyakorolni. Hát, ez a baj a MAJD-dal, ha sokat várunk, lehet, hogy egyszercsak MÁR KÉSŐ lesz belőle. Ez a csikung a MOST, a JELEN fontosságát is tanítja. Talán ez volt András utolsó tanítása mindnyájunk számára, hogy ragadd meg a MOST-ot.

Ha eddig nem mosolyogtál, nem szerettél, nem gyakoroltál, nem éltél … ELEGET, kezdd el MOST!

Hun Yuan Ling Tong!