Egy kutyus halála kapcsán a halál csodájáról

Maxika egy westie kutyus, aki közel 17 évet töltött el velem. A kezdetben harcias fiatal terrier az utóbbi években békére lelt, és csendesen megöregedett. Tegnap ment el. A búcsúja és a halála sok érzést, gondolatot indított el bennem, ami túlmutat egy kutyus halálán.

Maxika

“… Megszűnik gond, és gondolat.
Fenn a lélek a magasba tör,
Testemben az égi energia fénye,
Lényemben végtelen harmónia.”

A búcsú

Akinek volt, van kutyája, az tudja, hogy a kutyus halálával egy családtagunkat vesztettük el. Hiszem, hogy Maxika tudta, hogy reggeltől már búcsúztunk. Egy utolsó séta, ahol már csak a karjaimból nézelődött, és néhány órás simogatás, szeretgetés után a karjaimban aludt el. Közben átöleltem, szeretgettem, egyszer-egyszer eleredt a könnyem.  Körülöttünk a nappali otthonos, megszokott hangulatvilágítása lágy fényekkel, szép zene szólt. Nagy szeretettel övezve ment el. Úgy, ahogy élt. Szeretetet adott, és kapott.

Mit éltem meg a halála után?

Nélküle üres lett a lakás, és mégsem üres. Tele van az energiájával, az emlékével, és a sok szeretettel, a sok örömmel, közös élménnyel, amit 17 éven át adtunk egymásnak. Szinte kézzel tapintható mindez körülöttem. Egy szép, hosszú, boldog élet után békés, csendes, szép halál. Szeretetben élt, és szeretetben halt meg. Így jó élni és meghalni. Ezt kívánom mindenkinek.

És talán furcsán hangzik, de mindez a szomorúság helyett engem is végtelen energiával, boldogsággal, békességgel és szeretettel tölt el. Mert a halála után, egy kis idő elteltével, hatalmas energiát éreztem az egész lakásban, ez az energia kicsit csendesebben, de itt van most is körülöttem és bennem. A 17 évnyi életnek az energiája.  Spirituális körökben úgy tartják, ez egy energia löket, ez a tiszta lélek energiája, amely a halálkor kiszabadul a földi test fogságából.

flow

Így is lehet gyászolni!

Tudom, hogy a mi európai gyászhoz szokott lelkünknek érthetetlen az, amit én most megélek. Hiszen én most röpködök, és fürdök egy szép életet követő halál csodájában, egy spirituális élményben. Tudom, érzem, hogy végtelen boldogság, béke, szeretet van ebben, és egy hatalmas energia. Maxikának köszönöm ezt az élményt, és a sok évnyi Zhineng csikung gyakorlásnak, a 20 év önismeretnek, a tanítványaimnak és pácienseimnek, akiktől tanultam, fejlődtem az évtizedek alatt.  Benne van az egész életem, és benne van Maxika élete. A kutyusom sok mindenre megtanított életében, most halálával tanít gyászolni, fájdalom helyett, békével, örömmel és szeretettel.

lotus9

És az élmény hatására a pszichológus énem azt mondja, hogy tanuljuk meg jól megélni a halált, jól elengedni és gyászolni a szeretteinket, állatokat és embereket egyaránt. Aki teheti, legyen ott a szeretett haldoklóval, fogja a kezét, (mancsát), szeretgesse, beszéljen hozzá. (A hallás szűnik meg utoljára, a haldokló még akkor is hall, amikor már nincs a tudatánál, amikor kómában van.) A  Zhineng csikung gyakorlók teremtsenek csi mezőt, énekeljék a 8 verssort, ahogy én tettem Maxikának, mert  az végtelen nyugalmat adott. És akkor át tudjuk adni magunkat ennek a hihetetlenül felemelő élménynek, a halál csodájának. Az élet csodájának. Mert most már tudom, átéltem, hogy a halál tud egy csoda lenni, egy spirituális élmény. Fájdalom nélkül, nagy energiájú békével, boldogsággal, szeretettel. És mindehhez már „csak” egy szép élet kell előtte, tiszta lélekkel.

Végtelenül hálás vagyok,  hogy ezt Maxikával megélhettem.

Hun Yuan Ling Tong!

Priol Ágnes

Mary Elizabeth Frye: 
Ne jöjj el sírva síromig

Ne jöjj el sírva síromig,
Nem fekszem itt, nem alszom itt;
Ezer fúvó szélben lakom
Gyémánt vagyok fénylő havon,
Érő kalászon nyári napfény,
Szelíd esőcske őszi estén,
Ott vagyok a reggeli csendben,
A könnyed napi sietségben,
Fejed fölött körző madár,
Csillagfény sötét éjszakán,
Nyíló virág szirma vagyok,
Néma csendben nálad lakok
A daloló madár vagyok,
S minden neked kedves dolog…

Síromnál sírva meg ne állj;
Nem vagyok ott, nincs is halál.