Egy különleges élmény – kínai Zhineng csikung mesterek tanfolyamai

A Zhineng csikung tudásom stabil alapjait éveken át Tótisz Andrástól (✝) kaptam, aki elhozta hazánkba ezt a stílus, és aki maga is több kínai mestertől tanult. Az utóbb években már én is sokat utaztam, hogy kínai mesterektől tanulhassak, de eddig ehhez Nyugat Európába, vagy Kínába kellett eljutnom. 2014-től már Magyarországon is lehetőség van kínai mestertől tanulni, és a fordítás segítségével magyar nyelven is elérhetővé válik a tudás.  Ez egy különleges élmény.

Miért különleges élmény egy kínai Zhineng csikung mester tanfolyamán részt venni?

A világot járó kínai Zhineng csikung mesterek hatalmas tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek. A mesterek többnyire a módszer megalkotójától, a kivételes képességű és felmérhetetlen tudású Dr. Pang Ming nagymestertől tanultak, és vele együtt gyógyítottak éveken át. Dr. Pang nagyon sok, korábban féltve őrzött titkos tudást is megosztott tanítványaival, akik ezt a tudást örömmel, nagy szakértelemmel adják tovább szerte a világon. Ezek a titkok, olyan „trükkök”, technikai lépések, amelyek bemélyítik a gyakorlást, elősegítik a testben a csi áramlást, felgyorsítják a fejlődést, a gyógyulást. Olyan megoldások, amelyekhez egyébként csak hosszú évek gyakorlásai során jutna el magától a csikungozó, vagy talán sosem fedezné fel azokat.

A szavakkal átadott, értékes és hatalmas tudásanyag csak kis része annak, amit a résztvevők valójában megkapnak és megélhetnek. Ráadásul a kínai .mesterek angolul beszélnek, itthon magyar fordítással zajlanak a tanfolyamok, tehát többszörös a nyelvi áttét A tudás, az információ, az élmények  átadása azonban több síkon történik, ami igazán lényeges, annak  többsége személyre szóló, szavakkal át nem adható, különleges tapasztalás.

A Zhineng csikungban ugyanis 3 féle tanítási módszer létezik:

 • Egyrészt vannak mozdulatok, gyakorlatok és a hozzájuk tartozó meditációk, amelyek segítik az elme áthangolást, az érzelmek lecsendesítését, a test átalakítását és a csi szabad áramlását a testben, az energia cserét az Univerzum energiáival. A mozdulatok többnyire egyszerűek, könnyen tanulhatók, jól átadhatók, és általában csak a fejlődés későbbi fázisában jön rá a tanítvány, hogy mégis mennyi minden van mögöttük és bennük.
 • A tanulásnak szerves része az elméleti anyag elsajátítása, ami előadások, beszélgetések formájában történik. A kínai mestereknek rengeteg történetük, élményük van, gazdag személyes tapasztalatuk alapján, vagy olyan, amit Dr. Pang adott át nekik. Az, hogy éppen mit mondanak el, mit adnak át, az többnyire a csoport összetételétől függ. Örömmel és részletesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre, legyen az általános, vagy személyes.
 • A tanítás harmadik módja az, ami a talán a legfontosabb, a szavakkal nem átadható, az, amitől számomra kihagyhatatlan és megismételhetetlen élménnyé válik egy kínai mesterrel való találkozás. Ennek a tanulásnak feltétele a kellő nyitottság, a tanítvány befogadó készsége.Ezt a módot úgy hívjuk a Zhineng csikungban, hogy

szív a szívvel, elme az elmével találkozik. Mit is jelent ez?

 • Azt jelenti, hogy a mesterek, különleges képességeik révén az adott csoporthoz, a résztvevőkhöz igazítják a mondandót, az anyagot. Bárki kaphat, megélhet valami számára fontosat, valami különlegeset, mindenki a saját szintjén. Ilyenkor azt érzem, hogy személyesen nekem ad át valami olyan tudást, amire éppen akkor szükségem van. Volt, hogy gondolatban (!!!) éppen az a téma foglalkoztatott, máskor csak később fedeztem fel, hogy pontosan az a tudás hiányzott, hogy valamit megértettem, valamire képessé váltam.
 • Azt jelenti, hogy a kínai mesterek olyan csi mezőt, tudati mezőt teremtenek, ahol már nem szavakkal történik a tudás átadása, hanem egy egészen más síkon, az érzések, megérzések, gondolatok szintjén, ahol a tudás egyesül, még a kevésbé előrehaladott tanítványok esetében is. Elmélyülhet az elméleti és gyakorlati tudás, egy óriási lökést kapunk a fejlődéshez, gyógyuláshoz.
 • Az energia mezejük olyan erős és gyógyító hatású, hogy pusztán azzal, hogy jelen vagyunk, megoldódhatnak problémák, megindulhatnak belső átalakulások a test, az érzések, az energetikai rendszer, vagy az elme működése terén. Akinek betegsége van, annál elindulhat, felgyorsulhat, megtörténhet a gyógyulás. Természetesen ehhez kellő nyitottság, befogadás és ellazulás szükséges.
 • Azt jelenti, hogy megérezhetem és átélhetem mindazt, ami árad belőlük,  a mély nyugalmat, belső békét, a végtelen szeretetet, a tiszteletet és alázatot. És a hatalmas erőt, amivel végig segítik a jelen levőket.
  • Aki elég nyitott és befogadó, az minden sejtjével megélheti a Zhineng csikung mélységét, annak megnőnek a képességei, megnyílhat a szive és az elméje. Ott, akkor, bárki maga is a csikung mesterévé válhat, kiteljesedhet,
  • Ebben a csi mezőben mindenki többre lesz képes, mint amire általában, Jobban tudjuk egymást is segíteni, képessé válunk olyan gyakorlatokat is végrehajtani, amit korábban soha nem, vagy nem így tudtunk megcsinálni. Mindenki képes lehet soha nem megélt élményeket átélni. És amit egyszer már megéltünk, azt visszük tovább magunkkal, az segíti a fejlődést, a gyógyulást.
  • Megtapasztalhatjuk a mesternél, hogy milyen az, amikor a csikung már az élet része, életforma, amikor a mester minden szava, viselkedése, minden reakciója elvezet a csikung gyakorlás lényegéhez.
  • És azt is jelenti, hogy ez a személyes kapcsolat a tanfolyam végeztével sem szakad meg, elég csak rágondolni, megnézni egy fényképet, gyakorolni ugyanazt a gyakorlatot és máris érezhetjük a segítő erőt, máris könnyebben megy a gyakorlás, a változás, a gyógyulás. Kapcsolat persze személyes jelenlét nélkül is kialakulhat pl. egy mester könyvének az olvasásával, a mester által megalkotott gyakorlat elvégzésével. A legtöbb ember számára azonban mégis könnyebben megy a kapcsolat megőrzése a személyes találkozást követően.

Elmondhatom, hogy milyen volt a tanfolyam, átadhatom a tudás egy részét, de csak az élheti meg a szavakkal át nem adható részt is, aki jelen van. Elmesélhetem hogy milyen virág illata, de aki nem szagolja meg, az sohasem fogja megtudni, hogy valójában milyen különleges,  milyen fantasztikus is az. :) !

Mikor tanulhat legközelebb kínai mestertől hazánkban? Bővebben erről: itt